0°C

Open Tuinendag voor afdeling Enkhuizen Omstreken in juni

De vereniging Groei & Bloei is al meer dan 150 jaar diepgeworteld in de samenleving met zo’n 130 afdelingen in Nederland en België. Bekend van het altijd oogstrelende en gelijknamige tijdschrift, dat iedereen met ook maar een beetje groene vingers weleens in zijn of haar handen heeft gehad. En natuurlijk van het Open Tuinenweekend. De afdeling Enkhuizen en omstreken houdt dit jaar op 17 juni haar jaarlijkse Open tuinendag.

,,Voor ons een mooi moment om mensen buiten onze vereniging te laten zien wat we allemaal ondernemen. Want dat is veel en veel meer dan de meeste mensen denken’’, stelt voorzitter Adri Gillissen in zijn – uiteraard fraai ogende – tuin in Enkhuizen.  

Met een lach: ,,Nou, er moet wel weer wat gebeuren hoor. Het gras is sowieso toe aan een maaibeurt. We zijn net een tijdje weggeweest, vandaar.’’ Gillissen is alweer een paar jaar voorzitter van de lokale tak van de vereniging, die werd opgericht als de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). ,,We zijn in de loop der tijd in de volksmond bekend geworden als Groei & Bloei.’’  

De vereniging, waarvan prinses Beatrix beschermvrouwe is, houdt jaarlijks een keur aan activiteiten. ,,En het is echt voor ieder wat wils. We hebben leden die alleen lid zijn vanwege het magazine dat tien keer per jaar verschijnt en boordevol informatie, tips en fraaie foto’s staat’’, laat Gillissen weten.  

Maar er zijn ook genoeg mensen die er een actiever lidmaatschap op nahouden. Er worden lezingen gehouden over tuin en natuur gerelateerde onderwerpen, er zijn excursies naar bijvoorbeeld kwekerijen, cursussen als bloemschikken en ruilbeurzen voor planten.  

,,Erg leuk is ook het ‘leden kijken tuinen bij leden’. Gaan we bij een lid in de tuin kijken. Nee, het is geen competitie’’, lacht Gillissen. ,,We willen vooral van elkaar leren, kennis uitwisselen. Dat is een van de voornaamste doelen van Groei & Bloei. Daarnaast is ook erg gezellig. Het sociale aspect is zeker ook een belangrijk punt.’’   

Verder beheert de lokale afdeling ook de twee volkstuinencomplexen in Enkhuizen. ,,Daar merken we echt dat het tuinieren populair is. Er is een flinke wachtlijst. En dan gaat het echt niet alleen om pensionado’s’’, stelt Gillissen met een knipoog. ,,Ook veel jonge mensen zijn er mee in de weer. Volgens ons heeft de coronaperiode daar mee te maken. Ook merken we dat mensen steeds bewuster over voeding denken en bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen willen vermijden.’’  

Het laat zien dat Groei & Bloei ook een belangrijke rol speelt in de maatschappij. ,,Denk dan ook aan het tegelwippen om tuinen groener te maken. Dat is iets wat wij altijd propageren. Hoe meer groen, hoe beter. Ook voor de biodiversiteit. Het zijn zaken waar tegenwoordig veel bewuster over wordt nagedacht. En ja, een tuin onderhouden kan best een klus zijn. Maar met alle tips en kennis die wij bijvoorbeeld kunnen delen wordt het een stuk eenvoudiger en vaak ook leuker. Dat is de kracht van Groei & Bloei.’’  

De Open Tuinendag is 17 juni tussen 10.30 en 16 uur. Opgeven is niet nodig en de tuinen bezoeken is gratis. De tu0inen die deelnemen (zie kader) zijn te herkennen aan een vlag of banier van Groei & Bloei.  

Meer informatie: enkhuizen.groei.nl

Open Tuinendag 

Historische tuin Stede Broec 
De historische vereniging Oud Stede Broec heeft aan de Zesstedenweg 227 in Grootebroek een prachtig onderkomen inclusief tuinen. Ook kan woonhuis en de schuur met agrarisch erfgoed bezocht worden. Er vier tuinonderdelen te bewonderen: een bloementuin, een moestuin met vergeten groenten, een fruittuin met kas en de siertuin van de buren. 

Groene wintertuin 
Op de Nijenburg 2 in Grootebroek staat het huis van de John en Mirjam. De royale wintergroene tuin kenmerkt zich door een breed sortiment aan beplanting waarbij de bomen het meest in het oog springen. In de tuin zijn verschillende terrassen die gemakkelijk bereikbaar zijn met verharde paden. Iedere terras heeft ook zijn eigen uitzicht en decoratieve aantrekkelijkheid waardoor het overal in de tuin goed toeven is. 

Mediterrane tuin 
In 2020 kochten de huidige bewoners hun huis aan de Hoofdstraat 123 in Bovenkarspel met de prachtige tuin. Ze waren meteen verliefd op de tuin met prachtige palmbomen rondom vaarwater. Een oase van rust. Willibrord is een echte tuinliefhebber en houd ervan om vele bloemen in zijn tuin op te zien komen, Karin houdt van decoreren.  

Insectentuin Westeinde 
Aan het Westeinde 166 in Enkhuizen is enkele jaren geleden gestart met de ontwikkeling van een insectentuin op een voormalig proefveld. De laatste jaren komt vaak in het nieuws dat de bijen- en insectenpopulatie schrikbarend daalt. Dit terwijl deze diertjes een onmisbare schakel zijn in de voedselketen. De keuze voor het plantmateriaal, waar kleurrijke bloemen en planten een waar paradijs vormen voor insecten, is volledig afgestemd op de behoefte van insecten. Dat dit ook tot een prachtig bloemrijk geheel kan leiden, zal deze zomer blijken wanneer de tuin tot volle wasdom komt.  

De Garden  
In de Garden in Enkhuizen, nabij de Koepoort, maakt het publiek kennis met de groei en bloei van groenten, bloemen en kruiden. Terug naar de oorsprong, naar vruchtbare grond. Leerzaam voor tuinliefhebbers en voor wie interesse heeft in de natuur en de oorsprong van ons voedsel. Meer informatie: degarden.nl.  

Gezamenlijke tuin Romeinhof 
De gezamenlijke tuin van het Romeinhof in Enkhuizen maakt de route compleet. Deze tuin is ontworpen door Jan de Vries en gezamenlijk aangelegd met en door de vijftien omwonenden. Het is een gezellige en vriendelijke tuin geworden met een mix van vaste planten, heesters en bolgewassen. De bewoners koesteren hun paradijsje.  

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl