0°C

Open Monumentendagcomité Schagen opgericht

De gemeente Schagen heeft een eigen Open Monumentendagcomité. Wethouder Simco Kruijer verwelkomt de nieuwe leden hiervan. “Ik ben verheugd dat de Open Monumentendag nu meer door de cultuursector wordt gedragen”. Voorheen was de gemeente Schagen zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de Open Monumentendag.

Dit jaar en de komende jaren zal het programma worden samengesteld door het comité, dat bestaat uit enthousiaste vrijwilligers van diverse Schager Musea en historische verenigingen. Zij worden vanuit de gemeente ondersteund door Saskia Olivierse, adviseur erfgoed (monumenten en archeologie).

De leden van het comité
Het comité bestaat uit de volgende leden die elk vanuit hun eigen expertise en ervaring bijdragen aan de organisatie van Open Monumentendag:

Hans van Kampen – Museum Vreeburg
Marieke Wever – Historische Vereniging Harenkarspel + museum Historisch Harenkarspel
Adrie Pater – Historische Vereniging Schagen
Hans Knijn – Waarlands Molen en Het Molenhuijs
Theo Volkers – Historische Vereniging de Zijpe
Saskia Olivierse – Contactpersoon van de gemeente Schagen

Open Monumentendag
De Open Monumentendag, die altijd valt in het tweede weekend van september – dit jaar op 9 september -, is een uitgelezen kans om erfgoed en cultuur dichter bij de mensen te brengen. Voor dit jaar heeft het nieuwe comité fietsroutes annex puzzeltochten samengesteld, die langs monumenten in de dorpen van de gemeente Schagen gaan. En ook een wandeltocht annex puzzeltocht langs monumenten van de stad Schagen zelf. Hier zijn leuke prijzen mee te winnen. Diverse monumenten in deze routes openen hun deuren, die anders gesloten zijn voor het publiek. Het comité, hoopt en verwacht hiermee de Open Monumentendag tot een succes te maken.

Het thema: Levend erfgoed ‘Als monumenten konden praten’
De European Heritage Days (EHD) benoemt elk jaar het overkoepelende thema voor de Open Monumentendag. Voor 2023 is dit: ‘Levend Erfgoed. ‘Als monumenten konden praten’. De verhalen van de monumenten staan hier centraal.

De verhalen staan op de monumentenbordjes die aan de gevels van monumenten bevestigd zijn. Voor de puzzeltochten worden delen hiervan uitgelicht.

Foto bijschrift v.l.n.r.: Saskia Olivierse / adviseur gemeente Erfgoed, Adrie Pater – Historische Vereniging Schagen, Marieke Wever – Historische Vereniging Harenkarspel en museum Historisch Harenkarspel, Hans Knijn – Waarlands Molen en Het Molenhuijs, Hans van Kampen – Museum Vreeburg en wethouder Simco Kruijer. Theo Volkers van de Historische Vereniging de Zijpe ontbreekt op de foto. Locatie: Oude Ursulakerk in Warmenhuizen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl