0°C

Nieuwe tentoonstelling in De Boterhal: “DICHTBIJ”

6 augustus tot en met zondag 4 september 2022

De Stichting Nederlandse Beeldenparkgids van Annette Dekkers en Ente Pronk is al 11 jaar hoofdsponsor van de Kunstenaarsvereniging Hoorn e.o./expositieruimte De Boterhal. Het bestuur van De Boterhal heeft de sponsor als dank daarvoor aangeboden om een expositie te mogen organiseren.

Opening: zondag 7 augustus om 13:00 uur door Els Benjamins

Omdat Annette en Ente als sponsor “dichtbij” zichzelf blijven is de titel geworden: DICHTBIJ. Zij blijven “dichtbij” zichzelf wat betreft de keuze van de kunstenaars waarbij kwaliteit natuurlijk voorop staat. Namelijk fotografe Susanne P. Dekkers (zus van Annette), schilder Margriet Pronk (zus van Ente), houten beelden van Mai Movrin (Annette heeft beeldhouwles bij haar gevolgd) en Foto Films/muziek van Entep (dit is sponsor Ente Pronk).

De Hoornse Susanne P. Dekkers levert een bijdrage aan deze expositie met foto’s uit Suriname, waar ze 13 jaar heeft gewoond (tot 2021). Het zijn voornamelijk verstilde landschapsbeelden, waarbij kleuren – of het ontbreken daarvan – een rol spelen. Er zitten ook enkele portretten bij, met hetzelfde beperkte kleurenpalet. Susanne P. Dekkers maakt momentopnamen, zonder enscenering of digitale bewerking van de opnamen, ook al doet het beeld soms anders vermoeden.

Margriet Pronk kijkt graag naar mensen en is geïnteresseerd in hoe ze bewegen, in hun blik. De foto’s die zij gebruikt voor haar schilderijen worden zorgvuldig uitgezocht, het zijn geen vrijblijvende plaatjes. Er moet een onderstroom aanwezig zijn, liefst ongemakkelijk of tegenstrijdig, humor of absurditeit mag ook. Margriet Pronk voegt er iets aan toe. Zo ontstaat er een nieuw beeld, een nieuw verhaal, voor haar, voor de toeschouwer. Maar wel altijd een verhaal over een chronisch menselijk tekort.

Kracht en kwetsbaarheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in beelden van hout van Mai Movrin. Een constructieve werkwijze met onbewerkt puur materiaal typeert haar werk. Het merendeel van het werk van Mai Movrin is geïnspireerd op de natuur. Deze fascinatie in de natuur vindt zijn oorsprong in het continu in beweging zijn van die natuur. De spanning tussen kracht en kwetsbaarheid – vertaald in vorm, materiaal en structuur, contrasterend èn daardoor elkaar versterkend – is de kern van haar beeldend werk. Kracht en kwetsbaarheid gaan binnen deze tegenstelling een verbintenis aan, zowel inhoudelijk als in beeld.

Met de St. Nederlandse Beeldenparkgids hebben Annette en Ente 15 jaar (tot 2011) in eigen beheer de Nederlandse Beeldenparkgids uitgegeven. Tijdens deze jaren hebben zij diverse beeldentuinen bezocht en foto’s gemaakt. Van deze foto’s heeft Ente Pronk totaal 7 films gemaakt met eigen muziek. Tijdens deze expositie worden 2 Foto Films getoond. Ente maakt hierbij gebruik van het programma Music Maker Jam.

Gewijzigde openingstijden

In de kermisweek van zaterdag 6 tot en met zondag 14 augustus: van 11:00 tot 14:00 uur. Van dinsdag 16 augustus tot en met zaterdag 3 september: van 14:00 tot 17:00 uur. En tijdens Cultuur Weekend Hoorn zondag 4 september van 12:00 tot 17:00 uur. Maandag gesloten. Voor meer informatie: Els Benjamins, elske@ius.org en de website.

Ook voor in de agenda: zondag 21 augustus staat de Zondagmiddagsalon in het teken van deze sponsortentoonstelling.

Foto’s: Foto Susanne P Dekkers, Mariaschool, Paramaribo/ Schilderij Margriet Pronk, Wingholes.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl