12°C
Broken clouds

Nachtvlinderen op vrijdag 6 augustus

Op de avond van 6 augustus staat de lichtval bij Hertenkamp Enkhuizen. Hiermee lokken we nachtvlinders aan om vervolgens op naam te brengen. Wij beginnen bij schemering rond 21:30. Iedereen is welkom om dit mee te maken, je hoeft je niet aan te melden. Vanavond gaat de lamp met het spandoek in de natuurtuin aan. Welke vlinders komen er op af? Ook proberen we met een batdetector vleermuizen te spotten.

Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen en zoete smeersels. Dan wordt ineens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat meer dan 2000 soorten! Het aantal soorten dagvlinders is maar rond 50.  

Het bestuderen van de nachtvlinders in ons gebied is een relatief jonge tak van sport. Het kost je immers je nachtrust, maar opmerkelijk genoeg levert het de meest prachtige waarnemingen en verscheidenheid op. Zeer de moeite waard dus om deze diergroep nader te bestuderen. Misschien ontdekken we vanavond wederom een nieuwe soort voor ons gebied!

De vlinderwerkgroep van de KNNV, (vereniging voor veldbiologie) afdeling Hoorn, houdt zich sinds 2009 actief bezig met de inventarisatie van de nachtvlinders in de regio en ondertussen is er veel ervaring en deskundigheid verworven. In het waarneemgebied zijn inmiddels ruim 600 soorten nachtvlinders vastgesteld.

Belangstellenden zijn van harte welkom! Aanmelden is niet nodig. Bij slecht weer wordt de avond verzet. Het adres is Wilhelminaplantsoen 2 Enkhuizen. Het begint om 21:30 uur en duurt tot ongeveer 01:00 uur. Contactpersoon: Ad Roobeek, e-mail: ad.roobeek@ziggo.nl; telefoon: 0228 51 59 55 en mobiel: 06 29 27 69 28.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl