0°C

Maand van de geschiedenis viert “Eureka” met levend museum

Tijdens de twintigste editie van de Maand van de Geschiedenis organiseert het Zuiderzeemuseum in oktober een speciaal programma rondom het thema Eureka! Ontdek tijdens deze lezingen meer over de bouw van het buitenmuseum of de inpoldering én drooglegging van de Zuiderzee met de daarbij behorende innovatieve oplossingen en ideeën.

Ga mee op avontuur met schrijver Ronald Nijboer die een boek schreef over zijn bijzondere vaartocht langs oude en nieuwe kustplaatsen aan de voormalige Zuiderzee. De lezingen vinden plaats op respectievelijk 1, 8 en 29 oktober in het binnenmuseum. Kijk voor het volledige programma tijdens de Maand van de Geschiedenis op zuiderzeemuseum.nl.

1 oktober: Hoe bouw je een museum?
Een museum waar echte gebouwen en bruggen de museumobjecten zijn. Dat is een goede beschrijving van het Zuiderzeemuseum. Maar hoe al die gebouwen in het buitenmuseum zijn beland is voor vele mensen nog een grote vraag. Conservator Laura Roscam Abbing onthult het intrigerende verhaal achter de totstandkoming van het Zuiderzeemuseum. Vanaf de allereerste concepten tot de zoektocht naar geschikte gebouwen en zelfs het minutieus demonteren en weer opbouwen van hele panden binnen het museum – een proces dat soms letterlijk steen voor steen werd uitgevoerd.

Tijdstip: 13.30-15.00 uur
Aanmelden is noodzakelijk via sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135
Kosten: gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs

8 oktober: Heemschut en de drooglegging van de Zuiderzee
Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, neemt je mee op een boeiende reis door de geschiedenis van erfgoedbehoud rond de voormalige Zuiderzee. Sinds de allereerste plannen voor inpoldering heeft Erfgoedvereniging Heemschut zich ingespannen voor het behoud van oude historische waarden, van gebouwen en landschappen tot volkskunst in diverse vissersdorpen en -steden. Deze betrokkenheid heeft geleid tot talloze acties ter behoud en restauratie en heeft vaak geleid tot intense discussies over ‘de strijd om de schoonheid’, een strijd die tot op de dag van vandaag voortduurt en onverminderd relevant is.

Tijdstip: 13.30-15.00 uur.
Aanmelden is noodzakelijk via sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.
Kosten: gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs

29 oktober: Wereldzee in de polder
Socioloog, onderzoeker en schrijver Ronald Nijboer neemt je mee op zijn reis langs de IJsselmeerkust. Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer, zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied

In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis langs de dorpen en steden rondom de Zuiderzee. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen, waar hij de verhalen van de bewoners optekent. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst? Ronald Nijboer schreef een boek over zijn avontuur: Wereldzee in de polder. Je kunt het boek tijdens de lezing aanschaffen en persoonlijk laten signeren door Ronald.

Tijdstip: 13.30-15.00 uur
Aanmelden is noodzakelijk via sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135
Kosten: gratis, op vertoon van een geldig entreebewijs

Maand van de geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Dit jaar staat het thema Eureka! centraal, als symbool voor de kracht van innovatie door de jaren heen. Van cassette tot chipmachine en van deltawerken tot microscoop. Tijdens deze maand worden inspirerende verhalen onderzocht van zowel bekende als onbekende visionairs wiens ideeën de wereld hebben gevormd zoals hij vandaag is. maandvandegeschiedenis.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Van Tripadvisor heeft het Zuiderzeemuseum voor 2023 de Travellers’ Choice Award mogen ontvangen. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2023.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl