0°C

Kunstenaar Henk Veen exposeert in het Dijklander ziekenhuis in Hoorn

Henk Veen

Drie maanden tot eind maart 2024 met zijn kleurrijke en sprekende schilderijen in het Dijklander Ziekenhuis

In gedachten vliegt kunstenaar Henk Veen mee met zijn geschilderde vogeltjes en andere beestjes die overal zijn gulle lach laat zien in de hoop een smile terug te krijgen. De bekende kunstschilder strijkt overal met zijn vrolijke en kleurrijke collectie schilderijen, vol verhalen en passie, neer op plekken waar men wel een lach en steun kan gebruiken, zoals deze maanden in het Dijklander ziekenhuis locatie Hoorn.

Zo’n acht jaar geleden is hij zelf getroffen door verstoppingen in de bloedvaten in zijn hoofd waar hij hersenschade aan over heeft gehouden die lijkt op de gevolgen van een beroerte. Met een pot verf en kwast stond hij vertwijfeld boven zijn lege doek, waar hij de confrontatie kreeg dat hij niet meer wist hoe hij moest schilderen. Met een leeg hoofd zonder fantasie en ongecontroleerde bewegingen, ging hij terug naar de basis, waar de “Brillies” zijn ontstaan. Met zo min mogelijk prikkels en vertrouwde herhalingen leerde hij zijn hersenen de uit elkaar gevallen verbindingen weer terug te laten connecten en hebben hem in die periode doen overleven. Na een periode van revalidatie, heeft hij door moeten knokken om weer te kunnen schilderen en weer de dagelijkse dingen zelf te kunnen doen en mobieler te worden. Hij weet maar al te goed hoe moeilijk het is als je lichamelijk tien stappen terug moet doen, hoe je humor en een lach nodig hebt om door te kunnen vechten. De kunstenaar heeft ontdekt dat revalidatie topsport is zonder voorbereiding. “Door het vertellen van het verhaal van de bekende “Brillies”, hoop ik een ieder te doen helpen met als men het even niet meer weet, terug te gaan naar de basis, waar je jezelf weer terug vindt en verder weer vooruit kan”, aldus de kunstschilder.

Sinds deze maand sieren zijn schilderijen, tot half maart, de wanden van het ziekenhuis. In een ziekenhuis kom je niet altijd voor je plezier en daarom wil hij graag iedereen die het nodig heeft, door zijn kunst, even te laten vergeten waar ze zijn. Het mooie is dat zijn kunst zelf het werk doet, want als je de mensen langs zijn werk ziet lopen, dan zie je veelal een glimlach en vaak blijven patiënten even staan. “Dat ik mijn boodschap voor steun en vrolijkheid kan overbrengen door mijn kunstwerken, dat is bijzonder. Daarom hou ik zo van mijn werk”, verteld de kunstenaar.

In totaal hangen er 24 kunstwerken van Veen op de begane grond van het ziekenhuis. Marike van Rijn verzorgt er de exposities: “Het hele jaar door wordt er geëxposeerd, steeds drie maanden lang. Mooi dat wij dit keer kunstenaar Henk Veen bij ons hebben exposeren, want zijn werk maakt zichtbaar wat los bij onze patiënten, maar ook ons personeel. Het is vrolijk en uitgesproken werk met bijzondere verhalen, ook ik word er helemaal blij van.”

Locatie: Dijklander Ziekenhuis, Maelsonstraat 3, 1624 NP te Hoorn

Wie is Henk Veen

De kunstenaar heeft zijn bekendheid voornamelijk door zijn opvallende projecten zoals de deuren beschilderd in het TV-programma Life & Cooking voor vier jaar lang, ook bekend van Cash & Carlo en heeft in 2008, 2009, 2010 en 2014 heeft Henk het aandenken mogen maken voor de businesslopers van de Dam tot Dam, waarbij in 2009 hij het Nike Zondagsshirt heeft ontworpen. En natuurlijk het project voor de Cruyff Foundation, waarbij hij 2 weken lang heeft geschilderd met diverse BN-ers in de hoeketalage van de Bijenkorf Amsterdam, waaronder met  Johan Cruijff zelf en de Henk Veen Johan Cruijff tram die vier maanden lang door Amsterdam heeft gereden. Tevens heeft Henk Veen de cover van de cd-single ontworpen voor de single van rapper Rocks THC voor de Cruyff Foundation “Alleen kun je niets, je moet het samen doen”, voor Ziggi “All Obstacles”, rapband THC “Geef mij maar Amsterdam” en Dave Dekker “Echte vriendschap”. De kunstenaar is bekend om zijn evenementen Kunstplein op Keukenhof, Dam tot Dam en Rembrandtplein als organisator, welke genoemd wordt als “Het leukste kunstevenement van het jaar”.

Internationale bekendheid van de exposities in het Louvre – Parijs, waarbij de kunstschilder de aanmoedigingsprijs “Prix Special” heeft mogen ontvangen.  Het “DNA” van de kunstenaar zal voor altijd terug te vinden zijn in het Amsterdam Museum met kunstverkeersborden uit het project wat hij opgezet heeft, waarbij hij in 2012 de winnaar is geworden van de Hein Roethofprijs 2012 en de Theo Fransman Eremedaille en Zilveren Pluim Politie heeft mogen ontvangen vanwege het succesvolle project. Tegenwoordig lopen vele toeristen – all over the World – in de T-shirts uit de souvenirwinkels in Amsterdam, Volendam en de Zaanse Schans.

Meer informatie op www.henkveen.nl en www.henkveen.com

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl