16°C
Scattered clouds

IJskoude winterverhalen in de tentoonstelling ‘Winterkoorts’

Vrijdag 3 december opent de tentoonstelling Winterkoorts in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Echte winters komen weer tot leven, mede door de ingestuurde winterverhalen van inwoners uit de regio West-Friesland.

Winterkoorts is dé tentoonstelling over winters van vroeger: over ontberingen en ijspret, over insneeuwen en winterfeesten, over schaatstochten op natuurijs en werken onder barre omstandigheden. Voor de invulling van deze nieuwe tentoonstelling over ‘echte’ winters is het Zuiderzeemuseum gedurende de wintermaanden van 2020/2021 op zoek geweest naar winterverhalen en beelden van inwoners uit de regio Enkhuizen. Maar liefst 147 warme herinneringen aan koude winters werden er ingestuurd.

De winterverhalen en foto’s zijn in de tentoonstelling terug te zien en krijgen een blijvende plek op het online verhalenplatform Mijnzuiderzee.nl.

Winterkoorts

Wat hebben kruiend ijs, stro in je ondergoed, ijsbloemen op de ramen en priksledetochten met elkaar te maken? Precies: ze horen allemaal bij die schitterende witte, maar tegelijkertijd wrede en ijzig koude winters van vroeger. Winters van schaarste en ongemak, maar ook van sledetochten en schaatswedstrijden.

In de tentoonstelling Winterkoorts vind je niet alleen oude schaatsen, sleden, stoere winterverhalen en beelden van de dichtgevroren Zuiderzee, maar je stapt er ook zelf in een écht winterlandschap. Hoor je het ijs zingen en kraken? En zie je die ingesneeuwde huizen?

Bewonder ook de vuurtoren van Marken – het ‘Paard van Marken’ – die echte lichtsignalen rondstuurt en net als in een échte winter omringd is door kruiend ijs. Ervaar zelf het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien. Of doe je liever mee met een wedstrijdje priksleeën of schaatsen? Kom naar het Zuiderzeemuseum, en beleef weer een ‘echte’ winter!

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl