0°C

HSV Ons Genoegen uit Enkhuizen bestaat 100 jaar

HSV foto 2_web

Een vereniging die al 100 jaar bestaat is best bijzonder. Althans dat vindt Bas Kieft, penningmeester van de 100-jarige hengelsportvereniging HSV Ons Genoegen uit Enkhuizen. Een club met doelstellingen als genieten van de natuur, kennisoverdracht een stukje bewustwording.

Afgelopen 14 maart van dit jaar bestond de hengelsportvereniging 100 jaar en dat gaat de club op 8 juni 2024 uitgebreid vieren. Dat gaat onder andere gebeuren door het organiseren van een open dag met demonstraties en workshops van de landelijk bekende sportvissers Piet Vogel en Pieter van de Werfhorst.

Uitpakken

De vereniging pakt uit, volgens Kieft. „We hebben een mini-markt en een feesttent op ons terrein en we zijn die dag toegankelijk voor iedereen”, vertelt de penningmeester. De dag startom 10.00 en stopt pas om 20.00 uur. „Deze dag is juist voor iedereen, omdat het zo leuk is om te laten zien wat we doen als hengelsportvereniging.”

Eigen water

Hengelsportvereniging Ons Genoegen beschikt over eigen viswater. Dat is de visput net buiten de stad Enkhuizen. Daar staat ook het clubgebouw waar de ongeveer 1100 leden bijeen kunnen komen en waar af en toe een klein evenement rondom sportvissen georganiseerd wordt. Dat de club het beheer over de visput heeft betekend volgens Bas Kieft wel dat alle gevangen vissen weer levend terug in het water moeten.

Kennisoverdracht

Sportvissers zijn net als jagers de ogen en oren van de natuur in de eigen omgeving. HSV Ons Genoegen schept er dan ook genoegen in om zich bezig te houden met kennisoverdracht over de natuur in de eigen omgeving. Dat kan op de club, maar leden geven ook biologieles met vissen op basisscholen, besteden tijd via het jeugdvissen aan jonge sportvissers en doen aannatuurbeheer door bijvoorbeeld schoonmaken van de omgeving door zwerfvuil te verzamelen. Dat zwerfvuil rapen wordt soms gestimuleerd door kleine prijsjes beschikbaar te stellen. Daarnaast doen leden zelf het onderhoud bij de visput in de vorm van groenvoorziening.

Verleden

Bas Kieft vindt het jammer dat er over het verleden van de club weinig tastbare stukken bewaard zijn gebleven. Hij weet wel dat de Visput ontstaan is door de afgraving van grondvoor de naburige spoordijk. „Toen is de huidige visput waar we nu onze vereniging hebben gegraven.” Kieft geeft aan dat de laatste 10 jaar  alles wat geschiedkundig is pas bewaardwordt. Over de eerste jaren is helaas maar weinig bewaard gebleven.
De open dag van HSV Ons Genoegen is op 8 juni 2024 bij Visput Enkhuizen, Het witte hek 2,1601MJ Enkhuizen. De deur is op deze dag voor iedereen open vanaf 10.00 uur.

HSV foto

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl