4°C
Scattered clouds

Hé, doe je mee in het Zuiderzeemuseum!

Ervaar het leven van een Zuiderzeekind

Stap in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee!

De kinderen die rond 1900 opgroeiden in de vissersplaatsen in het Zuiderzeegebied hadden een ander leven dan wij nu gewend zijn. Je moest al op jonge leeftijd je steentje bijdragen. Voor en na schooltijd werkte je om het huishoudgeld te kunnen aanvullen of je zorgde voor broertjes en zusjes en verrichtte klusjes in huis. In het buitenmuseum leer je meer over wat de kinderen moesten doen. Iedereen doet mee aan de nieuwe spellen en activiteiten: jong, oud, met of zonder beperkingen. Daarom doen we, in samenwerking met stichting Opkikker, er alles aan om het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken.

Lekker werken

Hoogtepunt dit jaar in het buitenmuseum is Lekker Werken, een speciaal ingerichte kinderwerkstraat ontworpen door Man Vaart West. Kinderen gaan in deze werkstraat de uitdaging aan om kleding met de hand te wassen, schepen te jagen, boter te karnen en garnalen te pellen. Precies zoals kinderen dat vroeger ook deden. Zo leren ze spelenderwijs over het verleden en de klusjes-van-toen. Een hoofdmachine houdt bij hoeveel uren kinderwerk verricht zijn; een ‘werkdiploma’ geeft inzicht in het aantal gewerkte uren en maakt een vergelijking met vroeger. Aan het eind van het seizoen zet het museum het totaal aantal gewerkte uren om in een donatie aan Stichting Kartini, die zich inzet om kinderen uit de stad Malang op Java in Indonesië naar school te kunnen laten gaan.

Fototentoonstelling, audiofragmenten en spelletjes

Bekijk in het buitenmuseum zeventien historische kinderfoto’s op levensgroot formaat. Ontmoet zo de Zuiderzeekinderen spelend op straat, aan het werk in de haven, met hun familie of op school. Beluister bij de audiozuilen de fragmenten uit het leven van acht kinderen. Maak bijvoorbeeld kennis met Kees die ’s ochtends vroeg, voor schooltijd, moet helpen met speten in de haven. Of luister naar Bet die als dertienjarig dienstmeisje het huishouden bestiert. Dit seizoen zijn er extra veel spelletjes te doen: beleef de Vliegende Hollander, puzzel mee met Greetje of help Jan met klusjes op de TX11. Er is voor ieder wat wils. Boek je tickets online via de ticketshop van het museum.

Hé, boer je mee!

Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen meehelpen met klusjes op boerderij Baard. Met een instructiekaart op zak gaan ze aan de slag. De kippen hebben losgelopen, maar hun eieren liggen niet in het hok. Ontdek waar ze zijn verstopt. Maak de grond los en luchtig met een schoffel, zodat de boer zijn groentezaadjes makkelijk kan planten. En wat een troep in de stal! Het stro ligt overal. Verzamel het stro in de kruiwagen en maak er een mooie hooiberg van.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2021. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2022.

Foto’s: Maarten Schets

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl