13°C
Clear sky

Gouden Haring 2024

Gouden Haring Optreden

De Gouden Haring is door de carnavalsvereniging de Haringhoppers in 1979 ingevoerd met als doel de ‘gewone’ Enkhuizer te eren voor het vrijwilligerswerk dat hij of zij in onze gemeenschap verricht.


Het opspelden van de Gouden Haringspeld, die dit jaar voor het eerst door Juwelier De Vries is geschonken, gebeurt traditioneel tijdens de seniorenmiddag. Vanmiddag wordt de 43e speld uitgereikt en daarmee de 43e burger van Enkhuizen in het zonnetje gezet. Dit jaar is de eer te beurt gevallen aan: Esther Lagerweij

De Gouden Haring 2024 is uitgereikt omdat de draagster van deze onderscheiding op onnavolgbare wijze heeft getoond zich op meer dan normale wijze in te zetten voor de gemeenschap. Esther Lagerweij is als een echte duizendpoot.

In 2002 heeft Esther in de gymzaal van basisschool de Driespan theaterschool ‘de Cast’ opgezet op aanraden van Dieneke van Tongeren. Die zei: ”doe wat met je talent”. In de 1e drie jaar heeft ze dit vanuit passie gedaan zonder daarvoor betaald te krijgen. Ze doet veel zelf en is in de gelukkige omstandigheid dat ze omringd wordt door een hele fijne groep vrijwilligers. 

Maar Theaterschool ‘De Cast’ is meer dan het geven van alleen theaterlessen. Er worden voorstellingen gemaakt, die Esther niet alleen regisseert. Ze ontwerpt ook decors en maakt zelf kostuums. Stukken waarin ze een aanzienlijk aandeel heeft gehad zijn onder andere: de Thuishaaldertjes, de Ontdecking, Oliver en Mathilde. En er worden workshops gegeven in het basis- en voortgezet onderwijs in Enkhuizen.

Esther haalt energie uit het werken met kinderen van 7 tot 18 jaar. Ze ziet kinderen van stille muisjes tot bloei komen. Dit sluit ook prachtig aan bij het thema van prinses Florellie: ‘laat gelijkheid tot bloei komen’. Mooi is te zien dat een gedeelte van de kinderen verbonden blijft aan ‘de Cast’ als vrijwilliger nadat ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben. En er zijn kinderen die bij ‘De Cast’ hun talent ontdekken en daar later hun beroep van maken.

Dit alles doet Esther met tomeloze inzet. Ze staat altijd klaar voor een ander en is bijzonder hulpvaardig. Dit alles op een manier die vrijwel niet te evenaren is en daarom de Gouden Haring, als genoemd meer dan rechtvaardig en die als dank van de gehele bevolking van Haringdonk geldt.

Wij, de Haringhoppers, zijn ontzettend blij dat er zulke mensen als Esther in onze Enkhuizer gemeenschap rondlopen en hun diensten en tijd aanbieden. 

Wij hopen dat ze dit nog lang zal blijven doen en dat ze een voorbeeld zal zijn voor anderen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl