0°C

Gedenksteen Sandenbergh terug in Petten

Tijdens werkzaamheden in het centrum van Petten in 2015-2016 stuitte de gemeente Schagen op een monumentale gedenksteen Sandenbergh. Na jaren op de gemeentewerf opgeslagen te zijn geweest, is de gedenksteen teruggeplaatst in Petten na inzet van onder andere de dorpsraad Petten, de wethouder en Piet Glas van de Historische Vereniging ‘de Zijpe’. Op dinsdag 12 oktober 2021 wordt de gedenksteen onthult door Jelle Beemsterboer. Wethouder Beemsterboer: “Petten heeft een rijke en bijzondere geschiedenis, door deze steen een nieuwe plek te geven in de wijk Sandenbergh wordt ook dit verhaal over het dorp bewaard voor toekomstige generaties.”

De steen van Sandenbergh

De afbeelding op de steen is het wapen van Sandenbergh, boven een walvis en geflankeerd door twee ijsberen. In het Zijper Museum is een geschilderde versie van de afbeelding te zien. De naam komt van de laatste Vrijheer van Petten, de heer Clemens Sandenbergh Matthiessen (1801-1854). Hij had de hoge en vrije Heerlijkheid Petten en Nolmerban op een veiling in 1829 gekocht van de heer Nanning van Foreest. Sandenbergh was heel rijk en was ook met een heel rijke vrouw getrouwd. Het was voor hem dan ook niet een echte aderlating om 17 Pettemers te betalen om dienst te nemen in het leger om de Belgische Opstand neer te slaan. Hij betaalde niet alleen de soldaten, maar onderhield ook hun gezinnen tijdens hun afwezigheid. Zij kwamen in december 1830 in dienst en een maand later lagen de meesten in het hospitaal van Den Briel. Waarschijnlijk door een besmettelijke ziekte. Zij bleven in dienst tot augustus 1834, toen zij op aandringen van Sandenbergh werden ontslagen.

Ter ere van hun thuiskomst volgde een godsdienstoefening en een feest dat geheel betaald werd door Sandenbergh. Als herdenking liet Sandenbergh een gedenksteen maken. De steen werd door Sandenbergh geschonken om in het kleine gemeentehuisje te worden gemetseld. Toen het dorp door de Duitsers werd afgebroken, zijn gelukkig de gevelstenen bewaard gebleven. Twee zijn in het voormalig VVV-kantoortje geplaatst en de steen van Sandenbergh kwam in de verbindingsmuur tussen de kerktoren en kerkgebouw.

Nieuw ontwerp

De firma Steengoed maakte een nieuw ontwerp voor de gedenksteen. Rob Glas van firma Steengoed: “Het is een stoer en strak ontwerp dat tijdloos is en past in zijn omgeving. We hebben gekozen voor staal en geklonken scheepshuiden. De steen zelf was in slechte staat. Daarom hebben wij besloten het geheel te renoveren zodat tekst en symbolen weer leesbaar werden, maar wel met behoud van de oude stijl.”

De steen is te bewonderen in de groenstrook bij de Eriksstraat in Petten.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl