0°C

Ga in gesprek met de Aletta van nu: Janice Deul op 24 juni in Bibliotheek Enkhuizen

Foto Janice Deul_web
Foto: Janice Deul geeft een lezing over ‘Waarom Keti Koti?’ bij de Westfriese Bibliotheken
Datum evenement: 24 juni

Het is 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland is afgeschaft. In dit herdenkingsjaar, en in de aanloop op Keti Koti, staat de Westfriese Bibliotheken daar bij stil. Het (lokale) slavernijverleden komt aan bod, maar ook hoe we daar vandaag de dag naar kijken. Op maandag 24 juni is Janice Deul in de Bibliotheek Enkhuizen om het te hebben over het belang van het herdenken en vieren van de afschaffing van de slavernij.

Waarom herdenken en vieren?

Ruim 300 jaar lang werden mensen door Nederlandse slavenhandelaren ontvoerd en verscheept om gedwongen als slaven te werken op bijvoorbeeld suiker- of koffieplantages. Jarenlang is het koloniale slavernijverleden een onderbelicht onderwerp geweest, terwijl dit nog steeds zijn doorwerking heeft naar het heden. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van vooroordelen of racisme. Het is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp. Juist daarom is het van belang om samen stil te staan bij deze periode om samen voorwaarts te kunnen.

“Het is mijn wens om een complex onderwerp als het slavernijverleden toegankelijk te maken, zodat we er beter met elkaar over kunnen praten.”

Lisa Croese, programmamaker Stichting Westfriese Bibliotheken
Lezing Janice Deul

Als voorstander van een inclusieve herdenking c.q. viering van 1 juli, komt Janice Deul (o.a. journalist en auteur) naar de Bibliotheek Enkhuizen om het te hebben over haar visie rondom Keti Koti aan de hand van haar eigen boek. In ‘Keti Koti, waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren’ heeft ze het over de geschiedenis, de oude en hedendaagse tradities van Keti Koti en hoe de viering er anno nu uit kan zien om gezamenlijk voorwaarts te kunnen. Word geïnspireerd en aan het denken gezet door, zoals het Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria haar zo mooi noemt, de Aletta van nu.

Meer informatie, boekentips en aanmelden

Lees meer en meld je aan via: westfriesebibliotheken.nl/slavernijverleden. Er zijn ook lezingen rondom het slavernijverleden in de Bibliotheek Hoogkarspel van het Westfries Archief. Je bent ook welkom als je niet lid bent van de bibliotheek.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl