13°C
Broken clouds

Fluisterende molens

Met een podcast langs een route van molens geeft dit jaar van Ode aan het Landschap een extra belevenis. Je kunt onderweg een podcast beluisteren met verhalen uit het heden en verleden. Ondertussen krijg je vergezichten over de toekomst van de provincie. Wethouder Jelle Beemsterboer opent op 26 mei de podcast bij molen De Hoop in ’t Zand.

Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots in onze cultuurhistorie. Ooit waren ze de duurzame motoren achter de vormgeving van ons land. Maar tegenwoordig lijken het slechts toeschouwers in ons landschap. Door de industriële revolutie en de opkomst van stroom en stoom verdwenen veel molens. De molens die overbleven, werden vaak toeristische trekpleisters.

Om de molens weer op de kaart te zetten maakte Stichting Ode aan Noord-Holland in het kader van het Themajaar Ode aan het Landschap een route. De route loopt van het noorden van de provincie Noord-Holland tot en met het Gooi. Op die route kun je een podcast beluisteren met verhalen uit het heden en verleden en krijg je vergezichten over de toekomst van de provincie. Dit gebeurt onder leiding van Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver). Kinderen en jongeren kunnen zelf aan de slag. Wie de molens bezoekt kan een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molens er bezocht worden, hoe hoger de score is.

Het bijzondere is dat in deze route de molens zelf als het ware aan het woord komen. De molens hebben zich verenigd tot een zogenoemd geheim genootschap. De molens ‘vertellen’ verhalen uit het verleden. En dagen bezoekers en bewoners uit om het landschap opnieuw te ontdekken. Om bezoekers, inwoners en toeristen te inspireren het Noord-Hollands landschap van de toekomst vorm te geven. Omdat het verleden nu eenmaal een spiegel is van de toekomst.

Wethouder Jelle Beemsterboer opent de podcast en reikt het certificaat uit aan Molen de Hoop in ’t Zand. Daarmee neemt de molen deel aan het geheim genootschap. De podcast is te vinden via: https://www.odeaanhetlandschap-nh.nl/fluisterende-molens/

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl