Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) opent om 10.00 uur de tentoonstelling Leven met de dijk. De expositie toont hoe de Westfriese Omringdijk nu al zo’n 800 jaar deel uitmaakt van ons dagelijks leven. De Hensbroeker Kerk is de eerste stop van deze reizende expo, die dit jaar ook nog te zien is in Andijk, Koedijk, Nieuwe Niedorp, Medemblik en Heerhugowaard.
De expositie brengt een ode aan de 126 kilometer lange omringdijk, die met zijn markante dijklichaam als een groene guirlande fier door het Noord-Hollandse landschap slingert. Al sinds mensenheugenis beschermt deze ‘dijk der dijken’ mens en dier tegen het woeste water en maakt hij in een warme omarming West-Friesland tot Westfriesland; één en ondeelbaar.
Beelden en objecten tonen de dijk in het leven van alle dag. Al heeft hij op veel plaatsen zijn waterkerende functie verloren, nog altijd is de dijk drager van het landschap en verbindt hij mensen en gemeenschappen aan en binnen de dijk. Fietsers, wandelaars, sporters, spotters en vele anderen maken er dankbaar gebruik van voor hun rondje over de dijk. Ook is de dijk een bron van inspiratie voor landschapsschilders, dichters, zangers en andere creatieve geesten.
Gratis publieksactiviteiten
De 4-daagse tentoonstelling in de Hensbroeker Kerk is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Iedere dag zijn er publieksactiviteiten, die ook gratis zijn bij te wonen.
• Donderdag 29 mei: de officiële opening om 10.00 uur in aanwezigheid van familie van Johan Schilstra, chroniqueur van de omringdijk met zijn boek In de Ban van de Dijk. Op zoek naar verhalen achter de dijk gaat oud-journalist Ed Dekker aansluitend in gesprek met de makers en met enkele speciale gasten: Jan Bouwes (gat van Schagen), Willem Messchaert (dijkbankjesdichter), Jan Sebastian van Lissum (Tweede Kamerlid / Werelderfgoed) en Klazien Hartog (hoogheemraad van Hollands Noorderkwartier). Ook zijn er documentatietafels met uitgaven van de Vrienden van de Hondsbossche, de dienst Archeologie West-Friesland en het Westfries Genootschap (leskist Kijk de Dijk);
• Vrijdag 30 mei: om 14.00 uur verzorgen Sjaak Bos en Netty Zander een workshop Daiku-schrijven, een dijk-variant op de Japanse haiku;
• Zaterdag 31 mei: om 15.30 uur treden de Westfriese Deurloupers op met liedjes over de dijk en over Westfriesland en de Westfriezen;
• Zondag 1 juni: tenslotte maken Ed en Tiny Dekker een wandeling in en om Hensbroek (verzamelen vanaf 8.00 uur met koffie/thee, vertrek half negen, wandeling anderhalf uur). Iedereen die mee wil lopen is van harte welkom.
Deurloupers
Als organiserend en jubilerend cultuurgezelschap brengen de Westfriese Deurloupers met deze expo een hommage aan de Omringdijk. Aan de basis ligt een collectie foto’s, bijeen geschoten door leden van Fotocafé Alkmaar, aangevuld met een serie tekeningen en teksten van Zaankanter Jan Scarpa en bijzondere Deurlouperparafernalia, zoals poëzie, verhalen, muziek en beeldende installaties. Al 25 jaar dragen de Westfriese Deurloupers onder het motto ‘Gaan!’ bij aan de bekendmaking van het cultuurhistorisch belang van de Omringdijk en alles wat deze omarmt en verbindt.
Meerdere expositielocaties
De tentoonstelling Leven met de dijk is de komende periode te zien op de volgende locaties:
• Van do. 29 mei t/m zo. 1 juni in de Hensbroeker Kerk, Kerkweg 2 in Hensbroek, van 10 tot 17 uur.
• Op za. 28 en zo. 29 juni en za. 5 en zo. 6 juli in het Dijkmagazijn, Dijkweg 319A in Andijk, van 11 tot 16 uur.
• Op za. 12 en zo. 13 & za. 19 en zo. 20 juli in Maalderij De Gouden Engel, Kanaaldijk 236 in Koedijk van 10 tot 17 uur.
• En op za. 16 en zo. 17 augustus in woonzorghuis De Roode Eenhoorn, Dorpsstraat 173 in Nieuwe Niedorp, van 10 tot 17 uur.
Aankondigingen voor exposities in Medemblik en Heerhugowaard in het najaar volgen nog.