0°C

Een spetterende zomer in het Zuiderzeemuseum

zuiderzeemuseum zomer thumbnail
(Foto: aangeleverd)

De zomervakantie staat weer voor de deur, een perfecte gelegenheid om het Zuiderzeemuseum te bezoeken. Ook deze zomer valt er genoeg te beleven in het buitenmuseum. Ontdek hoe de bewoners van de voormalige Zuiderzee aan schoon drinkwater kwamen, stap onder de Waterpoort van DROPSTUFF MEDIA en leef je uit in het vernieuwde Droge Voetendoolhof. Kinderen kunnen op speurtocht met Marretje de meeuw en komen spelenderwijs meer te weten over het watergebruik van vroeger én nu.

Waterwijs

Dompel je onder in de wereld van water met de audioserie langs zeven historische waterlocaties en vier kunstwerken. Ontdek bijvoorbeeld hoe de voormalige Zuiderzeebewoner regenwater opving of beklim de uitkijktoren Camera Bataviavan Arjen Boerstra en kijk uit over ons grootste drinkwaterbekken: het IJsselmeer. In het Waterlab doen kinderen zelf proefjes met water. Met een labjas aan ontdekken ze onder de microscoop welke beestjes er in het IJsselmeerwater leven en hoe je het beste water kunt filteren. In het Creatief Atelier kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten met het pimpen van een waterklompje. In waterdoepark Expeditie Waterwerken ontdek je bovendien samen op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water. Maak je bezoek compleet in het binnenmuseum waar je nog meer leert over het watergebruik van toen en nu.

zuiderzeemuseum zomer - waterwijs
Proefjes doen in het Waterlab, foto Studio Merike
Speurtocht

Kinderen kunnen in het buitenmuseum op avontuur met museummascotte Marretje de meeuw om te leren hoe de voormalige Zuiderzeebewoners met hun water omgingen. Waar werd een boenstoepje voor gebruikt en hoe ging je in bad zonder schoon water uit de kraan? Volg de speurtocht en ontdek samen het antwoord op deze en andere vragen. Alle antwoorden gevonden? Dan is er een Waterwijze beloning!

speurtocht
Speurtocht in het buitenmuseum, foto Madelon Dielen
Voor de hele familie

Het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam dagje uit voor de hele familie! Begin je dag met een boottocht over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Ga terug in de tijd en wandel over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke panden. Maak een praatje met de bewoners van Urk, eet een visje bij de visrokerij en kijk mee met de ambachtslieden. Ga langs bij de snoepwinkel, speel Oudhollandse spelletjes of duik in de verkleedkist van toen.

zuiderzeemuseum zomer - urkerbult
Urkerbult in het buitenmuseum, foto Mariël Kolmschot
Hollands zomerweer

Niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Het Zuiderzeemuseum is bij uitstek hét museum voor de warme zomerdagen met welkome verkoeling vanaf het IJsselmeer. Wist je dat je heel goed kunt picknicken in het buitenmuseum? Bestel voorafgaand aan je bezoek een picknickmand, haal ‘m op in het museumrestaurant en zoek een beschut plekje in het gras of aan een van de vele picknickbankjes. Maar ook op een regenachtige dag biedt met name het binnenmuseum beschutting én vertier! Er is een doe-het-zelf-studio waar kinderen hun eigen bedenksels kunnen bouwen en in de tentoonstelling Zee vol verhalen is er een speciale kinderverhaallijn die je via je telefoon kunt beluisteren. Klim hier ook op een vissersschip, zet een steen in de Afsluitdijk, maak een ritje op een kermispaard of test je kennis in het toen-en-nu-memoryspel.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl