Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5-Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Lopers en fietsers uit het hele land brengen het vervolgens in de nacht naar hun woonplaats.
Gemotiveerde jongeren
Voor de 17e keer bracht een groep van 23 fietsers het naar Enkhuizen. De tussenstop na een lange – en vaak koude en natte – nacht is sinds jaren de Grote Kerk in Edam. Hier krijgen ze een ontbijt. Dit keer waren het jongeren van volleybalvereniging Madjoe. Ze hebben zichzelf aangemeld bij het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen dat elk jaar een andere vereniging vraagt deze uitdaging aan te gaan. Organisator Marlies Boon (35): “Sinds een paar jaar zit ik in dit comité; hiervoor was ik betrokken bij de vrijheidsmaaltijden. We vinden het belangrijk om het besef van vrijheid door te geven. Zeker in deze tijd. Jongeren begrijpen dat donders goed. Vandaar dat het geen enkele moeite kostte om deze volleyballers hiervoor te motiveren. Ze vinden het een mooi doel met een sportieve uitdaging. In deze natte nacht gold dat nog extra.”
Ontbijt in de Grote Kerk
Tijdens de lange rit van Wageningen en Enkhuizen is de tussenstop in Edam. Daar wacht ze in de Hulpkerk van de Grote Kerk een verdiend ontbijt. De drie dochters van Moniqu Brinkkemper fietsen ook mee: “In 2010 heb ik eerder deze rit gereden en ik vond het indrukwekkend. Toen ik het bij mijn dochters polste zagen die het ook direct zitten. Er fietsen nu 19 jongeren tussen de 17 en 27 mee.” Een van hen is Lars Appelo (23): ‘In de nacht is het stil. Tijdens het fietsen realiseerde ik me opeens hoe angstig het in de oorlog geweest moet zijn geweest. Niets was meer zeker.” Nienke (23) vult aan: “In Wageningen vond ik het allemaal heel indrukwekkend. Bij de Grebbeberg zijn we met de groep gestopt. Daar zijn de graven van 800 gesneuvelde militairen. Deze ervaring vergeet ik nooit meer.”