12°C
Scattered clouds
12°C
Scattered clouds

De botanisch tekenaar is een pietje-precies

Interactief Museum ‘Sow to Grow’ in Enkhuizen realiseert, in samenwerking met de ‘Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland’, een unieke expositie met o.a. afbeeldingen van ‘Bloeiende groenten en Eetbare bloemen’.

Kenmerk van een botanische tekening of schildering van een plant is de gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van die plant of delen ervan, met aandacht voor de specifieke kenmerken, die de plant van andere onderscheidt.

De afbeelding kan een prototype of een portret van een bestaande individuele plant zijn.

De kunst van het weergeven van planten is al erg oud. Rond 1530 waren er al kunstenaars die, op heel gedetailleerde wijze, afbeeldingen maakten via houtsnijwerk. Deze kunst ontwikkelde zich in de loop van de tijd steeds verder.

Er zijn verschillende doeleinden waarvoor de afbeeldingen gemaakt worden. Nog steeds voor de wetenschap, zodat men de plant juist kan determineren in veldgidsen en flora’s, maar ook om de schoonheid van een plant of een deel daarvan te benadrukken. De tekening moet accuraat zijn en tot in het kleinste detail kloppen.

Fotografie is een uitstekende aanvulling, maar alleen in een tekening kunnen alle details helder worden weergegeven, beschadigde delen gerepareerd en kunnen die details naar voren gehaald worden die de wetenschapper belangrijk vindt.

De hedendaagse botanische kunstenaar bouwt voort op een eeuwenoude traditie waarbij onderzoek, correcte weergave en creativiteit in compositie én beeldtaal worden gecombineerd.

Naast de werkelijk schitterende afbeeldingen van de kunstenaars, zijn er ook historische afbeeldingen en gipsmodellen te zien in de permanente tentoonstelling in het Museum ‘Sow to Grow’ aan de Westerstraat 111.

Ben je geïnteresseerd in plantenveredeling  en de wereldvoedselsituatie op langere termijn, dan is een bezoek aan het museum zeer de moeite waard. Je kunt je oriënteren op een opleiding binnen de sector zaden en planten en op de ruime carrièremogelijkheden.

De expositie is te bezoeken vanaf woensdag 22 september t/m zondag 5 december 2021.

Voor openingstijden zie de website www.sowtogrow.nl

Bezitters van de Museumkaart hebben vrije toegang.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl