13°C
Clear sky

Chillplek voor overprikkelde kinderen tijdens Pietendorp in Zuiderzeemuseum Enkhuizen groot succes

Op zondag 20, zaterdag 26 en zondag 27 november vond het ‘Pietendorp’ plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en opnieuw was Helene Zack van Praktijk Ruggespraak aanwezig met haar Chillplek voor overprikkelde kinderen. Het bleek een geweldig succes!

De Chillplek werd door 210 kinderen bezocht! Dat zijn 210 blije kinderen, 420 blije ouders en nog een veelvoud aan blije broertjes en zusjes en opa’s en oma’s! De Chillplek betekende namelijk dat zij het Pietendorp allemaal konden bezoeken, hetgeen anders niet mogelijk was geweest.

Helene Zack, beduusd van het groeiende succes van haar initiatief, vertelt: “Ouders vertelden ons ontroerd dat zij nooit als gezin op pad gaan, maar dat dit, dankzij de Chillplek, nu wél kon. Er waren veel ouders die ons bedankten en keer op keer werd ons gevraagd waarom er geen Chillplek, standaard bij musea, evenementen en pretparken aanwezig is. Al die blije en dankbare reacties; daar doen wij het voor!”

Al diverse keren realiseerde Helene haar Chillplek, zowel bij het Pietendorp, maar ook bij andere evenementen in West-Friesland en constateert een enorme groei aan bezoekers. Helene, die zich dagelijks met kinderen met autisme, ADHD en HSP bezighoudt in haar Praktijk Ruggespraak, begrijpt als geen ander dat inclusiviteit voor neurodiverse mensen enorm belangrijk is en om dus wél als gezin of familie gezamenlijk herinneringen te kunnen maken. Haar Chillplek maakt het hen mogelijk om, wanneer ze overprikkeld zijn, zich even terug te trekken.

Evenementen die óók voor kinderen met autisme, ADHD, HSP e.d. een feest zouden moeten zijn. Ouders van kinderen met een dergelijke aandoening blijven echter doorgaans weg van dergelijke drukbezochte plekken omdat dat gepaard gaat met veel te veel prikkels voor hun kind. Dat het voor deze kinderen niet is weggelegd om eveneens van zo’n heerlijke dag te genieten, vindt Helene Zack, eigenaar van Praktijk Ruggespraak uit Blokker (www.praktijkruggespraak.nl), onverteerbaar en dat is de reden dat zij keer op keer haar Chillplek realiseert.

Haar Chillplek wordt ingericht met afgeschermde plekjes. De kinderen kunnen desgewenst gebruik maken van de specifieke spelmaterialen, noise reduction koptelefoons, een luisterboek luisteren of gewoon even lekker ‘chillen’. Natuurlijk zijn Helene en haar team daarbij aanwezig om de bezoekertjes zo nodig te begeleiden.

Meer weten over Praktijk Ruggespraak? Kijk dan eens op: https://praktijkruggespraak.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl