13°C
Scattered clouds

Bijna honderdjarige Oranjevereniging Juliana maakt deel uit van het Enkhuizer dna

Oranjevereniging Juliana is al bijna honderd jaar een begrip in Enkhuizen en creëerde met verschillende evenementen al talloze onvergetelijke Koninginne- en Koningsdagen in de Haringstad. En dat willen ze blijven doen. De vereniging, opgericht op 30 april in 1925, is er dan ook alles aan gelegen om over ruim anderhalf jaar honderd kaarsjes uit te blazen. Ook zorgt de club er mede voor dat Bevrijdingsdag en 21 mei (de opstand tegen de Spaanse overheersers in 1572) niet onopgemerkt voorbijgaan.

Hoeveel koopjesjagers zijn niet zo blij als een kind van een van de vele vrijmarkten vertrokken in die bijna honderd jaar en hoeveel goedgevulde portemonnees leverde het op. Het Rondje Handvastwater is inmiddels ook een traditie geworden, die vooral kinderen een middag vol plezier en onuitwisbare herinneringen bezorgt. De goochelshows die worden gehouden dragen daar ook aan bij. En in woonzorgcentra wordt de dag opgeleukt met muziek of iets lekkers bij de koffie.

Ook op Bevrijdingsdag houdt de vereniging zich bezig met verschillende activiteiten. Zoals de ontvangst van het bevrijdingsvuur dat via een estafettetocht vanuit Wageningen onder andere naar Enkhuizen wordt gebracht. Het Wilhelminaplantsoen is die dag het decor van het doorgaans drukbezochte kinderfestival en de Westerkerk de plek voor muziek en bingo. Ook wordt hier door de Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité een lezing verzorgd. 

Bovenstaande is slechts een greep uit de activiteiten die deel uitmaken van de geschiedenis van Oranjevereniging Juliana. Het mag duidelijk zijn dat de club onderdeel is van het dna van Enkhuizen en een grote rol speelt op belangrijke feestdagen.

Volgend jaar, het jaar voorafgaand aan het eeuwfeest, belooft een jaar vol extra activiteiten en feestelijkheden te worden als opmaat naar het grote feest in 2025.

Om ook in de toekomst voor leuke evenementen te kunnen zorgen, kan de vereniging wel nieuwe leden en donateurs gebruiken die helpen de activiteiten te ondersteunen en te behouden voor Enkhuizen. Opgeven kan via: oranjeverenigingenkhuizen@gmail.com

www.oranjevereniging-enkhuizen.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl