0°C

Bianca Bartels, schrijfster van het boek “Brood op de plank”, komt 12 november naar het Bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij” in Medemblik

Bianca Bartels groeide op in een familie die maar liefst 15 bakkers telde. Arnold en Anna Bartels begonnen in 1903 te Purmerend hun bakkerszaak. Het stel was arm en kwam niet uit bakkersfamilies, maar Arnold en Anna hadden wel ambitie, zelfvertrouwen en lef. Ze kregen zes zonen en een dochter. Frans, de oudste zoon en grootvader van Bianca, werd op zijn tiende al van school gehaald, omdat ze in de bakkerij extra handen nodig hadden en ‘kinderhanden zijn gratis’.

Jaren later, van 1970 tot 1997, runden  de ouders van Bianca Bakkerij Bartels aan de Rijnstraat in Amsterdam. Wederom: lange dagen, korte nachten. Je koos met het bakkersvak bepaald niet voor de makkelijke weg. In de praktijk betekende het runnenvan een bakkerij heel hard werken, overdag én ’s nachts. Toch was het ook eenbijzonder ambacht, om echt trots op te zijn.

Bianca had de kans om de zaak van haar ouders over te nemen, maar ze koos ervoorom journalist te worden. Ze bakte zelf nog nooit een brood, maar ze heeft wel de geschiedenis van haar bakkersfamilie opgetekend in het boek “Brood op de plank”. 

Lezing “Brood op de Plank”

En waar kan ze haar verhaal beter vertellen dan in het Bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij” in Medemblik!

Bianca Bartels’ verhaal “Brood op de Plank” gaat over trotse broodbakkers. Over het ambacht, nieuwe producten bedenken, winkelsluitingswetten, de oorlog overleven, regelgeving, de volkorenbroodhype, concurrentie van supermarkten, klagendeburen, altijd netjes zijn voor de klanten en nooit zeuren of opgeven. En natuurlijkover elke dag weer vol overgave vers brood bakken, ons dagelijks brood.

Speciaal voor deze gelegenheid zal Bianca Bartels geïnterviewd worden door Mark Raat. Ook hij komt uit een bakkersfamilie. Sinds 1846 is Bakkerij Raat aan de Nieuwstraat in Medemblik een begrip. In 2021 vierde het bedrijf het 175-jarig bestaan. In het dagelijks leven is Mark historisch onderzoeker, maar hij volgde ook een bakkersopleiding en staat nog elke zaterdag in de bakkerij.  

U kunt de lezing van Bianca Bartels bijwonen op zondag 12 november a.s. in Bakkerijmuseum “De Oude Bakkerij” in Medemblik

Aanvang: 14.30 uur

Kosten naast de reguliere toegangsprijs: €2,50 p.p.

Minimum leeftijd: 16 jaar

Reserveren kan via onze website: www.deoudebakkerij.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl