0°C

Aankomst lopers Bevrijdingsvuurestafette 

bevrijdingsvuurestafette thumbnail
Foto: https://www.wageningen45.nl/

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen de vrede getekend in Hotel de Wereld. Dit maakte een einde aan de Tweede wereldoorlog. Al jaren viert Wageningen de bevrijding met onder andere een bevrijdingsestafetteloop waaraan dit jaar 2500 hardlopers meedoen uit ruim 80 gemeenten. 

Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid. En is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei. 

De vrijheidsboodschap is dit jaar: Hoe blijven we samen het verschil maken?

In de nacht van 4 op 5 mei starten 17 hardlopers en 2 fietsers uit de gemeente Schagen en Hollands Kroon vanuit Wageningen om het Bevrijdingsvuur naar ‘huis’ te brengen. 

De start is om 00.30 uur en ze lopen in totaal 150 kilometer. Op De Markt heet burgemeester van Kampen-Nouwen de lopers uit Wageningen welkom. 

Atleten

De hardlopers en fietsers zijn lid van TAS’82 , AV NOVA  en TAV’080. Ze lopen in acht duo’s vanuit Wageningen, als ‘De Noordkoppers’, naar Schagen. Dat gebeurt onder de bezielende leiding van Gerda Goossens, Masja Meijer en Co Wiskerke. 

De overige lopers zijn Cees Dubbeld, Margreet Burger-van Wonderen, Willem Keesom, Lonneke Kossen – Groot, Renate Wit,  Frans Kroes, Eline Kamp, Tijs Hofmann, Isabelle Brus, Jeroen Linting, Peter Fennema, Stef Blom, Marloes van der Kooi en Emma van der Pal (evt.fietser). De fietsers zijn: Willem de Mareé en Hugo Vader.             

Zij overhandigen het bevrijdingsvuur op 5 mei aan burgemeester Van Kampen-Nouwen. Hierbij zijn ook enkele veteranen uit Schagen aanwezig. Zij brengen samen met de burgemeester de fakkels naar het monument op de Nieuwe Laagzijde.  

Dit jaar zendt de NOS de ceremonie “Vuur van de Vrijheid” uit op NPO1 vanaf 23.10 uur. De start van de lopers is tijdens deze uitzending te zien.

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.wageningen45.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl