0°C

A Touch of Paris: Pianocomposities van Debussy & Ravel – Martin Oei Live Tour 2024

A Touch of Paris - Thumbnail

Martin Oei gaat vanaf maart 2024 op tournee met het programma “A Touch of Paris”. Hij zal in het Concertgebouw gaan optreden op 17 maart, op 9 maart in Huis Midwoud en op 6 en 7 april bij Maison Erard te Enkhuizen. Hij brengt het Parijs uit het begin van de vorige eeuw tot leven met pianocomposities van Claude Debussy (1862-1918) en Maurice Ravel (1875-1937). Bij de concerten in Enkhuizen zal de eigenaar, Frits Janmaat nog een bevlogen toespraak houden over de Erard.

A Touch of Paris - Flyer

De geselecteerde stukken van Debussy zijn geïnspireerd door het weer en het landschap en hebben titels als “Tuinen in de regen”, “De Heuvels van Anacapri”, “Voetstappen in de sneeuw”, “Wat de westenwind zag”, “De Wijnpoort”, “Vuurwerk” en “Mist”.

Van Ravel koos Martin de Gaspard de la Nuit, een drieluik op basis van de gedichten van Aloysius Bertrand: Ondine, le Gibet en Scarbo. “Ondine” is een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om met haar mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee. Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. “Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon”. Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest — een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.

Daarna verandert de sfeer opnieuw, als Martin de pianoversie van “La Valse” (oorspronkelijk voor orkest gecomponeerd) van Ravel gaat spelen. Ravel gaat in dit werk op een speelse manier om met de wals, het is een vette knipoog naar het Weense hofleven, gecomponeerd voor een Frans publiek. Ravel wisselt in La Valse korte melodische thema’s af met humoristische variaties daarop.

Concerten ‘‘A Touch of Paris”
9 maart 2024 Huis Midwoud, Midwoud
17 maart 2024 Concertgebouw, Amsterdam
6 en 7 april 2024 Maison Erard, Enkhuizen

Voor meer informatie en reserveren: www.martinoei.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl