16°C
Overcast clouds

Lezing “Dromen van het voorjaar”

Groei & Bloei afd. Enkhuizen houdt op donderdag 19 januari a.s. een lezing over “Dromen van het voorjaar”. De gastspreker is Hans van Wieren uit Sneek. 

In de wintermaanden kijk je uit naar het voorjaar. Je kunt een voorjaarsbollenshow bezoeken, zoals de Lentetuin in Breezand, maar je kunt ook uitkijken naar het moment waarop de winterakoniet zijn gele knopjes voorzichtig boven het dorre winterlandschap uit laat komen. Deze gele vroegbloeiers zijn de eerste tekenen van het naderende voorjaar en zij zullen spoedig worden opgevolgd door meerdere bolgewassen, zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en scilla`s. Maar ook het welig tierende daslook is een bode van het voorjaar. Heel veel van deze bolgewassen behoren tot de zogenaamde stinzenplanten. Deze komen in Nederland veel voor in Friesland, waar een stins de naam is voor een adellijke woning. In Groningen heten deze plantjes ‘Borg Bloumkes’. Een borg is de naam voor een herenboerderij in deze provincie.

In deze lezing wordt er uitgebreid stilgestaan bij deze rijk bloeiende bolletjes, maar ook bij zogenaamd bijmateriaal. Dit zijn plantjes die vaak op dezelfde vindplaatsen groeien als de stinzenplanten. Het zijn ook niet allemaal bolgewassen. Een eigenschap van stinzenplanten is dat ze moeten groeien, bloeien, zaad produceren en afsterven in een korte periode. Voordat de loofbomen, waar ze vaak onder te vinden zijn, helemaal in het blad komen moet de cyclus doorlopen zijn. Stinzenplanten moet je over het algemeen ook deze cyclus laten doorlopen, omdat de soorten anders verdwijnen. Over het algemeen is dat zo, echter zijn er ook soorten die je juist moet verstoren om ze in bloei te krijgen.

Bovenstaande onderwerpen, aangevuld met prachtige foto’s, laten u wegdromen naar een tijd waarin uw gehele tuin weer in volle bloei staat. Met de informatie uit deze lezing kunt u met een beetje fantasie en een kleine inspanning uw balkon, tuin of terras omtoveren tot een bloemenparadijs waar menig passant of buur jaloers op zal zijn. Een visitekaartje voor uw straat en veel plezier voor iedereen.

U bent van harte uitgenodigd voor deze boeiende en interessante lezing, die wordt gehouden in het Middelpunt aan de Zesstedenweg 163 in Grootebroek, en wel op donderdag 19 januari a.s. Aanvang om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Bij aanvang een gratis kopje koffie. Niet-leden betalen € 5,00.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl