0°C

Top in de Kop bestaat 25 jaar.

Wat ooit bij Kwekerij Liefhebbersplanten begon als een van de open themaweekenden: Top in de Kop, is nu na 25 jaar uitgegroeid tot een bloeiend en landelijk bekend evenement met maar liefst 24 deelnemers, die tijdens de 6 open weekends, van april tot en met september hun tuin, kunst, galerie of kwekerij openstellen voor publiek.

Een jubileumjaar dus, met een extra feestelijk tintje vanwege het samengaan dit jaar, met de Groene Route. Tijdens het jubileumfeestje op 12 mei, houdt John Huiberts een lezing over het belang van biodiversiteit en het biologisch kweken van bollen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jeanette Bijlstra Kager. En als kers op de taart, waar alle deelnemers naar uitkijken….. is de onthulling van de Top in de Kop vlag, door de locoburgemeester en Annette Gaijaard.

Hoe het begon

Omdat er 25 jaar geleden al diverse tuinen, galeries en kunst in de omgeving van Winkel waren opengesteld, maar allemaal met hun eigen open dagen en openingstijden, ontstond bij mij het idee om de kwaliteiten en de krachten te bundelen, natuurlijk onder de naam Top in de Kop. De deelnemers die in aanmerking kwamen deden mee op uitnodiging. De lijst van toen, met aandachtspunten, afspraken en voorwaarden, wordt ook nu nog steeds gehanteerd. De gastvrijheid, passie, diversiteit van het aanbod, liefde en zorg voor het milieu hebben we ook nu, nog hoog in het vaandel.
Top in de Kop: het bleek een gouden greep! De bezoekers wisten de kop van Noord-Holland te vinden!!

De Pr in 2000, eerst nog zonder internet en website……..
De mond op mond reclame, de plaatselijke pers, en de berichtgeving via mijn jaarlijkse nieuwsbrief, bereikte de eerste jaren voornamelijk belangstellenden uit Noord-Holland. Hoe trots waren we op onze eerste flyer, met daarop een foto van Evelien Klomp, met de klaproosjes. De klaproosjes komen daarna heel vaak terug op de ontwerpen van Sietse Wiersma en Annette Gaaijaard.
Met de inzet en medewerking van de deelnemers bleven we groeien. Toen Mike Leijlant het mogelijk maakte dat we online gingen met onze eigen website, explodeerde het aantal bezoekers. Ze kwamen steeds vaker, ook voor een lang weekend, uit alle hoeken van Nederland, zelfs uit België en Duitsland.
Om de website aan te passen, te stylen etc…was ook de deskundige hulp van Erwin Odendaal en de laatste jaren Robert Wijn (WijnDesign) zeer welkom!!

2000 – 2024 Dankbaar en trots.
We kijken terug op een prachtige periode. Wat hebben we een enorme groei doorgemaakt,
En natuurlijk zijn we er trots op dat we dit bereikt hebben: Een bloeiend evenement met open tuinen, kwekerijen en kunst in de kop van Noord-Holland
Maar vooral ben ik ook dankbaar voor alle medewerking, hulp en inzet van velen, (bestuursfuncties en de pr!!) en in het bijzonder van de deelnemers die zich elk jaar opnieuw voor 100% inzetten. En dan heb ik het niet alleen over de open dagen: weken, ja zelfs maanden van zwoegen, knippen, zaaien, stekken, verplanten, vegen, etc etc… gaan eraan vooraf, om alle plannen in de tuin uit te werken en naar de open weekends toe te werken. Noem het maar gerust topsport!

We kijken met groot vertrouwen naar de toekomst van een bloeiend Top in de Kop evenement.
Voel je welkom als binnenkort onze nieuwe Top in de Kop vlag wappert, als symbool van gastvrijheid.

Namens alle deelnemers,
Dieuwke Wijn

Het eerstvolgende open weekend is op 25 en 26 mei.
kijk voor het complete programma op www.topindekop.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl