28°C
Scattered clouds

Het succes van Amigo Plant

Alles doen we zelf’

Amigo Plant is een kwekerij met 30 hectare kas verspreid over meerdere locaties in Nederland en Portugal. Op de kwekerijen worden meer dan 60 soorten succulenten (vetplanten) geteeld. De Agrarische Krant sprak met eigenaar Gerard van Langen op zijn hoofdlocatie aan de Jan Glijnisweg in Heerhugowaard.

Eerlijk gezegd verwacht je geen groot internationaal bedrijf als je het erf oprijdt van Amigo Plant in Heerhugowaard. Maar eenmaal binnen zie je direct veel drukte in allerlei kantoren en in gigantische kassen vol met vetplanten. Gerard van Langen draagt een makkelijk shirt en een korte broek, niet een typische directeursoutfit: “Ik ben niet bezig met uiterlijk vertoon, ik ben gewoon mezelf en geniet van mijn werk.”

Passie
Sinds 2005 teelt Amigo Plant een breed assortiment vetplanten voor groothandelsbedrijven, tuincentra, bloemisten en retailers. Enkele belangrijke producten zijn: Echeveria, Crassula, Haworthia, Aloë en Kalanchoë. Gerard: “Mijn passie voor vetplanten is ontstaan toen ik acht jaar was, tijdens een logeerpartij bij een oom. In een hoek van zijn kwekerij had een werknemer een verzameling vetplanten staan. Van elk soort kreeg ik een paar stekken mee, die ik thuis in de kas bij mijn vader neerzette.”

Tomaten

“Mijn vader had een kleine tomatenkwekerij. Hij overleed op 56-jarige leeftijd, nadat ik mijn opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool voltooid had. Dat was in 1984. Ik ging mijn moeder helpen op het bedrijf en een jaar later nam ik de kwekerij over. De jaren erna bouwde ik het bedrijf verder uit, samen met mijn vrouw Miranda. Maar het bleef bij tomaten, mijn vetplanten stonden nog steeds in een hobbykasje…”

Beetje bij beetje
Uiteindelijk was Gerard uitgekeken op de tomaten: “Ik wilde van mijn oude hobby mijn werk maken: succulenten kweken!” De bank zag de overstap van Gerard echter niet zitten en dat betekende dat hij en zijn vrouw met weinig geld het nieuwe bedrijf beetje bij beetje moesten opbouwen. Gerard: “Ondanks dat het zwaar was, had ik het enorm naar mijn zin. Ik deed eindelijk iets wat ik echt leuk vond! We hebben alles zelf gedaan. Die instelling zie je nu nog steeds terug in ons bedrijf: van het bouwen van machines tot aan ons transport. Alles doen we zelf.”

Portugal
Inmiddels is Amigo Plant uitgegroeid tot een bedrijf van ruim 30 hectare verspreid over meerdere locaties in Nederland en één in Portugal. Er werken 125 man in Nederland, 85 man in Portugal. De gemiddelde afzet is 500.000 planten per week. Gerard: “Als het in Nederland rotweer is, gaat onze productie in Portugal door. Onze planten hebben namelijk veel zon nodig. In 2009 hebben onze teelt in Portugal opgestart. Achter de computer in Nederland vond ik via Google Earth een ideale plek. Toevallig stond daar ook een kwekerij. In het begin hebben we een klein gedeelte onder onze hoede genomen, maar uiteindelijk hebben we de kwekerij en het omliggende gebied over kunnen nemen.”


Creativiteit
Een belangrijke succesfactor van Amigo Plant is creativiteit. Gerard: “Een voorbeeld hiervan is onze Miranda-plant die we met de kerstdagen omtoveren tot een kerstplant. Vroeger nam in de wintermaanden onze afzet altijd af. Vetplanten hoorden niet in het kerstinterieur. Maar onze Miranda heeft een vorm van een ster… Ik bespoot de plant met rode verf, maar na een paar dagen was hij morsdood… Inmiddels hebben we plantstoffen ontwikkeld waardoor onze planten wel gekleurd kunnen worden. Nu verkopen we vijf miljoen gekleurde planten per jaar, ook tijdens kerst.”

De hoofdlocatie van Amigo Plant staat nog steeds op de plek waar Gerards vader ooit zijn tomatenkwekerij begon. “En voorlopig blijft het een familiebedrijf, want mijn drie kinderen Rob, Rick en Nicole werken allemaal bij ons. Sinds begin dit jaar zijn ze ook mede-eigenaren geworden”, aldus een trotse Gerard.

Voor alle informatie over Amigo Plant zie www.amigoplant.nl.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl