15°C
Broken clouds

ABZ Seeds: veredelen is topsport

Aardbeien zijn wereldwijd populair. De plant zelf doet het ’t beste in het Nederlandse klimaat: niet al te warm. Toch zijn ze over de hele wereld te vinden, daar zorgt ABZ Seeds wel voor. Dat ging niet vanzelf, want voor veredelen is lange adem nodig. Maar die heeft ABZ Seeds: het bedrijf begon zesentwintig jaar geleden, en sinds een jaar of twaalf is de naam echt gevestigd op de wereldmarkt. Een gesprek met Gé Bentvelsen, directeur en bevlogen aardbeiveredelaar.

Voetbal

Het succes van ABZ Seeds komt voort uit de focus van het bedrijf. Gé: “Vanaf het begin gaat het hier over het veredelen van aardbeiplanten, dat is de kern. Door ons alleen daarop te richten, is ABZ Seeds nu in ruim vijfendertig landen en zes continenten te vinden. En we leveren in Australië, dat verdient wel een aparte vermelding omdat de invoer daar zeer streng gecontroleerd wordt. We hebben nog nooit een klacht gehad!”

“Vanzelfsprekend doen we dit omdat we hier goed in zijn, maar ABZ Seeds is vooral groot geworden door de combinatie van kennis met wilskracht, doorzettingsvermogen en samenwerking. Ik vergelijk het met weleens met topsport. Neem het voetbal damesteam: hun wilskracht en grote onderlinge verbondenheid vormen een belangrijke bijdrage aan hun succes. Natuurlijk, ze kunnen goed voetballen, maar die ‘secundaire’ eigenschappen zijn nodig om verder te komen. Zo is dat hier ook. We hechten aan een goede bedrijfscultuur. We werken dicht op elkaar, dan is het belangrijk dat je elkaar respecteert en samen voor het werk gaat. Dan kom je ergens!”

Naamsbekendheid

Een van de dingen die belangrijk is aan het vergroten van naamsbekendheid is het meedoen aan grote wedstrijden. “Dat is een manier om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Daar komen de mooiste agrarische producten voorbij! Bij Fleuroselect wint het product met de grootste ‘wow-factor’ de prestigieuze Fleurostar award. Inzendingen moeten aan strenge voorwaarden voldoen, want met telers, retail, planthandelaren, maar ook consumentenorganisaties als Groei&Bloei vormt de jury een brede vertegenwoordiging van het agrarische vak. In 2011 won onze Toscana deze mooie prijs, dit jaar werd onze Summer Breeze Rose genomineerd. Dat was spannend! We haalden het nét niet, dat was jammer, maar je kunt natuurlijk niet altijd winnen. Volgend jaar weer een kans!”
ABZ Seeds kreeg wel de hoofdprijs bij de All American Selection (AAS), een soortgelijke wedstrijd in Amerika. “Onze Delizz werd er National Winner. Daar zijn we erg trots op!”

Ultieme beloning

Aardbeienplanten passen goed in de huidige trends, waarbij consumenten planten kiezen waar iets vanaf te plukken is. “Dat heet ook wel home- of urban gardening. Voor dit gebruik is er tegenwoordig een speciaal assortiment beschikbaar in tomaat, paprika maar dus ook in aardbei. Met zo’n aardbei plant kun je zelfs op een balkon een eetbaar tuintje creëren. Steeds vaker willen mensen weten waar hun eten vandaan komt, daar is zo’n plant erg geschikt voor. En het is natuurlijk ook gewoon erg leuk om, bijvoorbeeld met je (klein)kinderen, zorg te hebben voor je plant en te zien hoe zo’n aardbei groeit.”

Een aardbeiplant is daarnaast heel leuk om cadeau te doen. “Ook dat ontdekken steeds meer mensen. Een bloemetje is natuurlijk leuk, maar heel tijdelijk. Van zo’n bloeiende plant heb je veel langer plezier. Een jaar later weet je nog steeds van wie je die gekregen hebt. En zo’n aardbei is natuurlijk de ultieme beloning van je moeite om de plant te verzorgen!”

www.abz-strawberry.nl

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl