2°C
Light Rain

Visser Convenience wil als bedrijf volledig circulair worden

Sierd Visser en zijn vrouw Anne Visser-Veldboer

Sierd Visser en zijn vrouw Anne Visser-Veldboer hebben een akkerbouwbedrijf dat ze combineren met een bedrijf dat uien schoont, schilt, snijdt en verpakt. Het doel is circulair worden met de uien en eigenlijk het hele bedrijf. Met het product zo ver mogelijk de keten in en dus zo dicht mogelijk bij de consument.

Het is een echt familiebedrijf en Sierd en Anne zijn inmiddels de vierde generatie op het bedrijf aan de Oosterkwelweg in de Wieringermeer. De overgrootvader en grootvader van Sierd kwamen in de jaren dertig van de vorige eeuw vanuit Groningen naar de Wieringermeer. Tot 1981 was het bedrijf een gemengd bedrijf met koeien en akkerbouw. De vader van Sierd stapte toen over naar alleen akkerbouw. In 2016 hebben Anne en Sierd het bedrijf uiteindelijk overgenomen.

Akkerbouw

De eerste jaren dat er alleen met akkerbouw gewerkt werd teelde het bedrijf traditionele gewassen zoals aardappelen, suikerbieten en wintertarwe. Later stapten ze over op de teelt van pootaardappelen en dat bleef de rode draad van het bedrijf. En dat is het nog steeds. „De focus ligt bij ons op de kern,” vertelt Sierd Visser, „We proberen zo goed mogelijk te passen op de grond door te werken met organische mest, zoals compost en met groenbemesters.”

Uien

Naast de pootaardappelen teelt Visser nog steeds tarwe, maar ze werken ook met natuurstroken en wintervoedselakkers gesubsidieerd door de Agrarische Natuurvereniging (ANV) en ze telen uien. „We telen ongeveer 45 hectare uien, zowel plantuien als zaaiuien. De uienmarkt verschilt per seizoen en wanneer er veel uien op de markt zijn is er geen markt voor de kleinere maten. Daar is dan lastig afzet voor te vinden en wordt soms afval.

Sierd Visser zijn akkerbouwbedrijf
Uien schillen

Dat stoorde Sierd Visser en hij besloot daar een andere manier van afzet voor te zorgen. „We zijn een uienschiller gaan ontwikkelen met een machinebouwer en zijn onze kleinere uien zelf gaan verwerken en afzetten.” Zo zien ze een deel van hun oogst veranderen van afval naar omzet en dat maakt dat het bedrijf meer circulair wordt en er minder voedsel verspilt wordt. „Het eerste jaar verwerkten we 40 procent van de eigen oogst. Nu verwerken alles van eigen bedrijf en we laten uien op contract telen. In totaal verwerken we nu jaarlijks 100 ha uien.”

Uitdagingen

Zoals iedere bedrijfstak levert het verwerken van uien ook uitdagingen op. „Uitdagingen zijn het afval van de verwerkte uien,” vertelt Anne Visser, „en de nog kleinere uien die we ook wel willen schillen. Dat lukt technisch nog niet.” Ze zeggen veel ambitie te hebben zowel in akkerbouw als in de schillerij en willen investeren in comfort en automatisering om zo arbeidstekorten tegen te gaan. „We kunnen alles aan als er voldoende personeel is. Het is door plezier en ambitie dat we het bedrijf verder willen ontwikkelen. Daarbij staan we open voor stagiaires.” Ze stellen dat er jaarrond werk is en de stagiair komt terecht in een dynamische jonge groep van ongeveer 10 mensen.

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!

Heeft u ook een mooi verhaal?

Tip onze journalisten!

Wij vertellen graag uw verhaal. Stuur uw artikel met goede kwaliteit beeldmateriaal op naar: redactie@mediain.nl