9°C
Clear sky
Laden Evenementen

Lezingen: “Schipperskind in Oorlogstijd” & “Stolpersteine komen tot leven”

schipperskind in oorlogstijd voorkant
(Foto: aangeleverd)

Medemblik – Op vrijdag 15 november 2024 presenteert Oorlogsmuseum Medemblik twee fascinerende lezingen. De eerste lezing “Schipperskind in Oorlogstijd”, wordt gegeven door Marion Reeuwijk-Remmerswaal. De tweede lezing ‘‘Stolpersteine komen tot leven” wordt gegeven door Koos Schipper, verbonden aan Stichting Historisch Hoogkarspel – Westwoud.

Schipperskind in Oorlogstijd

Marion Reeuwijk-Remmerswaal, auteur van het boek Schipperskind in Oorlogstijd, neemt de aanwezigen mee in het verhaal van Gerard, een jongen die opgroeit tijdens de oorlog aan boord van een binnenvaartschip. Door de ogen van Gerard beleeft de lezer de moeilijke omstandigheden waarin veel schippersfamilies verkeerden. Tijdens haar lezing bespreekt Marion historische gebeurtenissen zoals de razzia’s, het bombardement op Bezuidenhout en de voedseltochten naar Friesland en de Wieringermeer. Ze geeft een uniek inkijkje in het leven van schipperskinderen in oorlogstijd en hoe zij de wereld om hen heen ervoeren. De lezing wordt ondersteund met fragmenten uit het boek en beelden van deze historische momenten.

Stolpersteine komen tot leven

Koos Schipper, verbonden aan Stichting Historisch Hoogkarspel – Westwoud, gaat in op de menselijke verhalen achter de Stolpersteine (struikelstenen). Deze herdenkingsstenen, ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, herinneren aan de slachtoffers van de nazi’s door een steen te plaatsen voor hun laatste woonadres. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 van deze stenen in heel Europa gelegd.

Koos Schipper zal tijdens de lezing dieper ingaan op het proces van het plaatsen van een Stolperstein, aan de hand van het verhaal van David van der Stam, een Joodse slager uit Amsterdam die in Hoogkarspel werd herdacht. Het verhaal van Van der Stam werd dankzij intensief archiefonderzoek gereconstrueerd door Aly Kuik, wat leidde tot de ontdekking van zijn nazaten. Samen met Jochem Kornalijnslijper, voorzitter van Stichting Joods Enkhuizen, bespreekt Koos de impact van deze projecten en hoe ze ervoor zorgen dat slachtoffers persoonlijk worden herdacht. Het geeft een stem aan degenen die ooit in stilte verdwenen.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. De Museumkoks koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. Ze leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Je kunt kiezen voor een 1, 2 óf 3 gangen buffet. Als je bij het online reserveren het ‘interesse-vinkje’ aanklikt, dan wordt er 1 week vooraf contact met je opgenomen om je keuze voor de gangen en eventuele dieetwensen af te stemmen.

Tickets boeken:

www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’

  • Datum: vrijdag 15 november 2024
  • Avondeten: 18:30 (alleen op inschrijving)
  • Inloop: 19:15
  • Start lezing: 20:00 (Een lezing bestaat duurt 45 min. met een pauze van 20 min.)
  • Kosten ticket: €10 per persoon (Museumkaart = gratis) (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
  • Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Wees sociaal, deel lokaal!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Voor meer informatie, bezoek onze Facebook pagina!