Enkhuizen – Op woensdagmiddag 31 juli rond 14.00 uur lopen 86 historische bedrijfsvaartuigen Enkhuizen binnen: historische schepen met schippers die ervoor zorgen dat Nederlands varend erfgoed behouden blijft. Te zien zijn: aken, klippers, sleepboten, luxemotors, zeetjalken, schouwen en nog veel meer. Stuk voor stuk unieke schepen van een unieke vloot. De bijeenkomst is onderdeel van een nautische erfgoedtour door het hele land die wordt georganiseerd vanwege het 50-jarig jubileum van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB).
Uniek plaatje
De schepen komen aan vanuit Amsterdam en meren drie rijen dik af in de Oude Haven, een groot deel van de Buitenhaven en bij het Zuiderzeemuseum. Zo ontstaat een uniek plaatje van de havens, met op de achtergrond het historische Enkhuizen.
Op donderdag 1 augustus worden de schippers, de inwoners en bezoekers van de stad op een gevarieerd programma getrakteerd. Op de Veerkade en op het verenigingsschip “Terra Nova” wordt aan de hand van foto’s de geschiedenis van de schepen toegelicht. Daarnaast is een aantal schepen opengesteld voor een kijkje aan boord. Deze schepen zijn herkenbaar aan een wimpel. De schippers van deze historische schepen zijn met hart en ziel verknocht aan hun schip en met de historie ervan, die ook de geschiedenis van Nederland en onze welvaart is.
Beurtschip Vereeniging III op zijn oude plek
Een prominente plaats wordt vrijgehouden voor het voormalige Enkhuizer beurtschip de “Vereeniging III”. Dit beurtschip van rederij de Bruyn komt speciaal voor deze gelegenheid naar Enkhuizen en meert af op zijn oude plek aan de Dijk. Veel oudere Enkhuzers zullen dit schip nog kennen. Het schip voer een regelmatige vrachtdienst tussen Enkhuizen en Amsterdam. Op de heenweg werden er o.a. zaden van de firma Sluis en Groot vervoerd en op de terugweg gingen er meel en ander bakkerijstoffen mee voor de Enkhuizer broodfabriek. De ‘iets’ jongere inwoner zal “de Vereeniging III “ herkennen als de stoomboot die Sinterklaas tot ca. ’67 naar Enkhuizen bracht. Kom vooral langs om uw verhalen te delen met de schippers Arco en Karin Woudenberg aan boord van “de Vereeniging III”.
De LVBHB is opgericht in 1974 en zet zich o.a. in om oude bedrijfsvaartuigen en oude scheepsambachten te behouden. Het is, met bijna 2000 leden, de grootste behoudsorganisatie voor varend erfgoed in de wereld. Dat is niet het enige doel. De vereniging treedt ook op naar de overheid als het gaat de toenemende druk van de wet- en regelgeving.
Al met al wordt het een drukte van jewelste in Enkhuizen van 31 juli tot 2 augustus. Op vrijdag 2 augustus vertrekt de vloot in de loop van de morgen richting Stavoren om de tour door Nederland te vervolgen en door te varen naar de volgende etappeplaats Leeuwarden.