Boerderijbezoek is een échte aanrader als aanvulling op de lessen in het basis-en voortgezet onderwijs. Dat staat op de website van Boerderij Educatie Nederland. De familie Druif in Midwoud verzorgt lessen op hun melkveebedrijf en ze merken daar dat kinderen een dergelijke ervaring geweldig vinden.
Simone Druif verzorgt de lessen op de boerderij. Ze geeft aan dat kinderen inderdaad heel enthousiast worden van een bezoek aan hun boerderij. Druif is zelf docent op de basisschool in haar woonplaats Midwoud en ziet van dichtbij de impact dat een dergelijk bezoek heeft op kinderen. “Je merkt dat kinderen het vaak nog lang over dit soort bedrijfsbezoeken hebben op school.” Op deze manier hoopt Druif dat kinderen in de toekomst meer inzicht hebben op hoe het toegaat op een boerderij.
Positief verhaal
Het is voor Simone Druif belangrijk dat het positieve verhaal vertelt wordt. Het moet duidelijk zijn dat werken en leven op een boerenbedrijf vooral heel leuk is zonder te veel nadruk te leggen op de huidige problemen waar de landbouw in Nederland op dit moment mee kampt. “We willen graag laten zien hoe het toegaat op een modern melkveebedrijf.” Dat gebeurt door kinderen te laten ruiken, voelen, zien en proeven. De centrale vragen tijdens de lessen zijn: Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Hoe ziet het leven op een boerderij eruit?
Het hele verhaal
De kinderen worden bij de familie Druif ontvangen in het ontvangstlokaal. Daar krijgen ze een leskaart aangereikt die de leidraad vormt voor een rondje op de boerderij. “We bekijken het hele bedrijf,” vertelt Simone Druif. “We gaan langs het vee, kijken bij de melkrobots en laten zien wat voor voer onze dieren eten.” Ze stelt dat het hele verhaal vertelt wordt. “We hebben het dan ook over dierwelzijn en dat de stierkalfjes naar de mesterij gaan en dat ze wanneer ze groot genoeg zijn naar de slager gaan.” Een verhaal dat gaat over leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid, dat op een veehouderij dagelijkse kost is.
Gekwalificeerde educatieboeren
Kwaliteit is uiteraard belangrijk bij educatie. Simone Druif is net als alle andere boeren die meedoen aan boerderij educatie gekwalificeerd om schoolklassen te ontvangen. Daarnaast zijn de kosten laag door een bijdrage van de overheid aan iedere les. Lessen zijn gericht op de basisschool en de vorm van de les is uiteraard aangepast aan de leeftijd van de bezoekende kinderen.
Drijfveer
Simone Druif wordt gedreven om het boerderijleven te laten zien om de burger kennis te laten maken met de boerderij. “Ik wil het ware verhaal vertellen. Een positief verhaal, maar wel een verhaal dat klopt. Ieder kind zou één keer tijdens de basisschool periode op een boerderij gekeken moeten hebben, om zo mee te krijgen hoe het er werkelijk aan toegaat op een boerderij.”
Meer informatie op boerderijeducatiehn.nl